T: +386 1 437 98 00


Površinske obdelave

POLIRANJE
 
Je najbolj fina obdelava površine, s katero dosežemo njen lesk. Uporablja se za  vse namene, razen za zunanje pohodne površine.
BRUŠENJE
 
Možne so različne stopnje brušenja, od grobega do finega, katerega zadnja stopnja je polirana površina. Z vsako naslednjo stopnjo brušenja sta barva in struktura materiala bolj izraziti.
ŠTOKANJE
 
Je zrnata površina, ki jo dosežemo z ročno ali strojno obdelavo brušene površine s posebnimi kladivi. Uporablja se za vse namene predvsem iz estetskih razlogov ali kot ena od nedrsečih obdelav.
PESKANJE
 
Glede na vrsto in granulacijo abraziva, ki ga uporabimo za peskanje, dosežemo različne stopnje hrapavosti površine, ki je močno odvisna tudi od vrste materiala. Peskane površine so nedrseče.
ŽGANJE
 
Z žganjem kamnite površine dosežemo luščenje zgornje plasti. Dobimo bolj ali manj grobo reliefno površino, odvisno od materiala. Žgane površine so nedrseče.
PRASKANJE
 
S posebnim praskalnim bobnom dosežemo črtasto strukturo. Obdelava je možna na marmorjih in apnencih.
KRTAČENJE
 
S posebnimi krtačami na kamniti površini dosežemo reliefen izgled, podoben usnjeni površini. Kamnita površina deluje mehkeje in topleje. Krtačenje je možno na peskanih, štokanih, žganih in tudi na praskanih površinah.
ŠPIČENJE
 
Špičeno površino dobimo po obdelavi s špico. Lahko je grobo ali fino. Najbolj pogosto se uporablja pri izdelavi spomenikov, kaminov in okenskih ali vratnih okvirjev.
BRAZDANJE
 
Brazdano površino dobimo pri obdelavi z brazdastim kladivom ali zobatim dletom.
LOMLJENJE
 
Nekateri materiali nam omogočajo, da jih lomimo iz blokov. Tako dobimo naravno lomljeno površino, ki je lahko bolj ali manj ravna. Uporaba je možna tudi za talne obloge (npr. Porfirji, Skrilavci, Ardesia) in tudi za vertikalne površine, kjer se pogosto uporablja bunja (groba, reliefna naravno lomljena povšina).
 

© 2013 VM Kunovar, kamnoseški izdelki d.o.o. |


 KONTAKTNI PODATKI

VM Kunovar,
kamnoseški izdelki d.o.o.
 
Na Žalah 3, 1000 Ljubljana
1000 Ljubljana, Slovenija
T: +386 1 437 98 00
F: +386 1 437 98 05
E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.  
Zemljevid